Ochrancovia prírody v Prešove oslavovali Deň Zeme súťažou Hliníkový Scarabeus

27.04.2005 Celý región

Vyše 400 kíl ľahkého hliníkového odpadu zozbierali deti a mládež na území okresu Prešov v súťaži Hliníkový Scarabeus zorganizovanej ku Dňu Zeme. Vyhodnotenie...
Vyše 400 kíl ľahkého hliníkového odpadu zozbierali deti a mládež na území okresu Prešov v súťaži Hliníkový Scarabeus zorganizovanej ku Dňu Zeme. Vyhodnotenie a ocenenie najlepších prebehlo popoludní 22. apríla spolu s kultúrnym programom na pešej zóne v Prešove.

Skupinoví zberatelia súťažili vo viacerých kategóriách. Medzi základnými školami (ZŠ) s počtom žiakov do 150 vyhrala ZŠ v Radaticiach, zo ZŠ s počtom žiakov do 500 bola najlepšia ZŠ v Širokom a v kategórii najpočetnejších škôl vyhralo Gymnázium J. A. Raymana v Prešove. Veľkým víťazom sa stali deti z Materskej školy v Terni. Nazbierali 43 kíl a prebudili k aktivite celú dedinu. Z desiatich súťažiacich jednotlivcov bol najlepší Pavol Maťufka. Všetci odovzdali nazbieraný odpad zadarmo.
Koordinátorka projektu Juliana Hajduková konštatovala, že ich snahou v súťaži \"bolo upozorniť, že nie všetko čo hádžeme do koša, patrí do toho koša, že je to vlastne druhotná surovina, ktorá sa dá využiť\". Ich cieľom bola osveta so zabezpečením \"patričnej koncovky\". O tú sa postarala prešovská firma Fecupral.
Takéto aktivity organizátora akcie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny v okrese Prešov týmto ročníkom skončili. Hajduková naznačila, že sa zamerajú na iné formy pripomenutia si Dňa Zeme. \"Desať rokov môžeme hodnotiť naozaj uspokojivo, pretože náš cieľ sa naplnil, z roka na rok záujem o túto aktivitu stúpal, \" povedala. Dokonca minulého roku sa v akcii Hliníkový Scarabeus nazhromaždila viac ako tona odpadu. Za desať rokov to bolo 5011 kg ľahkého hliníka.
Ochranári prírody v Prešove oslavy Dňa Zeme odštartovali v roku 1992 ako veľkú akciu na verejnosti s cieľom upozorniť na nutnosť ochrany ovzdušia, ktorá úzko súvisela a dodnes súvisí s nadmernou cestnou dopravou v meste. Zároveň chceli podporiť budovanie cyklistických chodníkov v meste, k čomu zorganizovali petíciu. Dnes je v meste rozsiahla sieť trás určených pre bicyklistov.
(jj)
 

Vyberte región